Gezondheidszorg

Preventie Malaria

Er werden een duizendtal muskietennetten aangekocht en bedeeld onder de dorpelingen. Dit ging gepaard met een informatiecampagne omtrent correct gebruik.

Brillenverdeling

Wij konden eveneens honderden brillen ter beschikking stellen. Uiteraard ging dit gepaard met voorafgaande oogtesten bij de dorpbewoners.

Wondzorg en EHBO

Ook de basisbeginselen van wondverzorging werden aangeleerd aan lokale mensen want daar is meer dan ooit behoefte aan. De gezondheidszorg is niet ter plaatse bereikbaar en ook de juiste middelen zijn niet voorhanden.

 

Moringa als voedingssupplement in de dorpen 


In Malawi maken maïsmeel en maniok de eenzijdige, dagelijkse voeding uit. Mensen ontwikkelen daardoor een tekort aan vitamines, zink, ijzer, complete proteïnen, omega 3 en jodium.  Onevenwichtige voeding tijdens de eerste levensjaren resulteert in een lager leervermogen, grotere vatbaarheid voor infecties en een groeiachterstand.  Els De Temmerman benadrukt dat niet alleen onderwijs maar ook gezonde en evenwichtige voeding cruciaal zijn. Daarom zetten wij maximaal in op de supergroente Moringa!

Om dit als voedingssupplement ook voor de allerkleinsten te kunnen voorzien, verdelen we in 2020 meer dan 1.000 stekken moringaplantjes aan de jonge gezinnen in de 9 dorpen.

 

Behandeling tandbederf

In 2019 Tandarts Beckx en echtgenote Lut werken een week in onze dorpen.  Tandpreventie  in het schooltje tikondane wordt opgestart.
In de dorpen is er behandeling van tandbederf: De mensen lopen vaak  jarenlang rond  met veel pijn. Zij  zitten in rijen te wachten om onder lokale verdoving een tand te laten trekken; extractie zonder pijn ervaren ze als een echte zegen.

 

2020... corona-jaar

Ook Malawi werd getroffen door lockdown en beperkende maatregelen ingevolge covid-19. Aanvankelijk konden de maatregelen, na protestacties ter bescherming van de informele handel en om extreme armoede te voorkomen, nog vermeden en uitgesteld worden. Uiteindelijk werden de grenzen toch gesloten waardoor de voedselbevoorrading uiterst problematisch én alles een stuk duurder werd. Men voorziet dat het aantal mensen dat met honger te kampen krijgt dit jaar zal verdubbelen.

Mondmaskers en handhygiëne

Chabwino droeg zijn preventie-steentje bij in de dorpen. Er werd een waterton met kraan voorzien voor de gezinnen en duizenden stukken zeep werden verdeeld. We financierden de aankoop van een naaimachine om mondmaskers te maken. De machine werd geïnstalleerd in ons schooltje in Chabwera waar 164 kinderen naar school gaan. Vrouwen, moeders, jongeren, de armsten in de dorpen... iedereen krijgt de kans om naailessen te volgen tegen een kleine vergoeding: voor herstel van eigen kledij, om eigen ontwerpen te maken of ook als beroepsactiviteit op de arbeidsmarkt.