Irrigatie

De voorbije jaren zijn hard geweest in Malawi , en meer uitgebreid in gans Afrika. In de afgelopen twintig jaar zijn extreme droogte, regenval en overstromingen fors toegenomen. Het dieptepunt kwam in 2015 toen El Nino voor een uitzonderlijke droogte en extreme hitte zorgde . Malawi worstelde met een groot voedseltekort en hongersnood. In 2016 riep de overheid zelfs de noodtoestand uit :  de oogst was mislukt , duizenden boeren verloren investeringen en voedselschaarste werd chronisch. Dit probleem zal alleen maar erger worden  want de rivieren die hun oorsprong hebben in de verschillende bergplateau’s , drogen stilaan op.


Irrigatie  is op de lange termijn wel één van de  belangrijkste topics voor ons project. El Nino stopt niet na 2016.

We zijn op zoek gegaan naar irrigatiesystemen die duurzaam, onderhoudsvriendelijk en betaalbaar zijn.  Irrigatiein de landbouw bevorderen we momenteel  door het regenwater zo veel als mogelijk te benutten door installeren van afwatering met collectoren. 

In 2012 werd een eerste voetpomp gekocht om water uit een nabijgelegen rivier te pompen. intussen zijn er 2 mechanische pompen en is de compound voorzien van dakgoten en collectoren. 

Aan het schooltje en compound is er drinkbaar water geinstalleerd. 

 

Na onderzoek werd het het boren van putten en aanschaffen van pompen verlaten omwille van de woekerprijzen en om op lange termijn verwoestijning tegen te gaan.  Vele andere systemen werden onderzocht zoals water pompen uit de rivier, graven van waterbekkens, kanaaltjes aanleggen, vochtigheid uit de lucht opvangen enz…  
 

Bij een gunstige evaluatie, zouden we in onze dorpen alle huizen die reeds metalen daken bezitten, ook voorzien van dakgoten en verschillende huizen verbinden met een collector.

Een derde stap zou er kunnen in bestaan de huizen met strooien daken, te vervangen door metalen daken met dakgoten.

Over ons >

Chabwino betekent "van het goede, gaan voor het goede".  We zijn een enthousiaste vzw die zich inzet voor duurzame ontwikkeling in Malawi. 

In 9 dorpen in de buurt van Zomba doen we dit door het voorzien van onderwijs, door  landbouw ondersteuning, door  het verbeteren van watervoorziening, door het verhogen van de  voedselzekerheid en door  aandacht voor gezondheidszorg. 

De eerste steen van dit project werd gelegd in 2010, toen onder de naam van NonProfitBelgium vzw.

  • mail-icon
  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

© 2018 Chabwino vzw