Landbouweducatie

Landbouwinzichten verbeteren we in samenwerking met facilitators ter plaatse. Het continueren gebeurt   door blijvend workshops te brengen en onderlinge support te voorzien. Composteren wordt bevorderd, ,  aanwenden van natuurlijke producten ter bestrijden van ziektes en ongedierte wordt  waar mogelijk aangeleerd, irrigatie wordt ontwikkelden samen met de boeren wordt gezocht naar nieuwe voedselrijke gewassen die minder waterafhankelijk zijn dan mais.

Er worden initiatieven genomen teneinde het boerenproject verder uit te bouwen.

Om het werk van de bewakers te vereenvoudigen en uit comfort- en veiligheidsoverwegingen bouwt de vzw aan een ommuurde compound (een omheinde leefgemeenschap) rond de eerder geplaatste voedsel-container. Naast de silo is er op het terrein plaats voor een grote vergaderzaal voor de boeren, een materiaalopslagplaats en een kleine ruimte die voor de vrijwilligers gebruikt kan worden. 

Deze infrastructuur wordt ook gebruikt voor het drogen van mango's en het drogen van moringablaadjes

"The African car"

 

60 fietsen worden mede door toedoen van een benefiet van Daan Stuyven  in het kader van Studio Brussel Music for Life in de dorpen afgeleverd.

De afstand tot de voedselbank is voor sommigen immers problematisch groot en de bagage vaak zwaar. 

Ossenwerking

In 2018 wordt gestart met de bouw voor een stal voor ossen. Het starten met werken met ossen op de akkers moet het bewerken vlotter en sneller laten verlopen. Bedoeling is dat er ondersteuning wordt gegeven voor wie het harde werken niet meer alleen aankan.  

 

 

Moringa- en Mangodrogen

In 2015 werd onder impuls van vrijwilliger Toon Driesen gestart met mango en moringadrogen

Om  de voedselschaarste te bestrijden en eveneens  een economische ontwikkeling te realiseren wordt er gestart met mangodrogen en het drogen van de  moringabladeren.  Hiervoor werd ook een gebouw opgetrokken die voorzien is van water en een zonnepaneel om zo aan de voorwaarden te voldoen om lokale commercialisering mogelijk te maken.

Zie ook link hoe men daar lokaal deze promoot aan de bevolking en mogelijkse partners in Malawi.


De rampzalige gevolgen van de extreme ontbossing in Malawi leidt tot een volledige ontwrichting van het ecosysteem met een groot watertekort als gevolg. Waar je nog kon lezen in toeristische gidsen van 6 jaar geleden dat het Zomba-plateau en omgeving heel erg bosrijk is, zie je nu een heel ander beeld. Dagelijks zie je velen de  berg aflopen met grote hoeveelheden brandhout op hun hoofd om te verkopen.  

Zolang de bevolking niet voldoende kennis heeft over het verband tussen ontbossing en regen zal dit probleem alleen maar erger worden. Het is de taak van de overheid  om haar bevolking op te voeden en deze boskap in te perken !

Ook onze VZW deed een boomplant-project. in de dorpen in2012.

in 2015 werd een moringaboomveld aangelegd.

Stoofjes bouw.


Het houtkappen is een grote bedreiging voor Malawi. Anderzijds zijn houtvuurtjes in de dorpen de enige manier om een vuur te maken en eten te bereiden. De  traditionele 3 stenenvuur is omgevormd in een stoofje, die de kooktijd versneld en het houtverbruik halveert.Bij de ouderen van de voedselbank werden deze stoofjes door het mangoteam  geinstalleerd.

Over ons >

Chabwino betekent "van het goede, gaan voor het goede".  We zijn een enthousiaste vzw die zich inzet voor duurzame ontwikkeling in Malawi. 

In 9 dorpen in de buurt van Zomba doen we dit door het voorzien van onderwijs, door  landbouw ondersteuning, door  het verbeteren van watervoorziening, door het verhogen van de  voedselzekerheid en door  aandacht voor gezondheidszorg. 

De eerste steen van dit project werd gelegd in 2010, toen onder de naam van NonProfitBelgium vzw.

  • mail-icon
  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

© 2018 Chabwino vzw