Benson, de oude en herverkozen secretaris van het uitvoerend comité

Hij fungeert ook als raadgever bij de boeren om een betere oogst en minder ziektes te hebben.


“Vooraleer jullie naar hier kwamen, was er in mijn gezin steeds hongersnood in de paar maanden vooraleer de maïs kon geoogst worden. De oogst was in die tijd mager omdat we ons geen meststoffen konden veroorloven.

Nu wij van jullie een lening krijgen onder de vorm van zaden en meststoffen, had ik goede hoop mijn leven en dat van mijn gezin te verbeteren.

Benson, rechts op de foto

Ik ben onmiddellijk beginnen rekenen en zaken uittesten. Ik heb eerst berekend hoeveel maïs ik nodig had om met mijn gezin een heel jaar te kunnen eten. Heb zelf dan wat onderzoek gedaan hoe de meststoffen aanbrengen en jaar na jaar werd mijn oogst beter. Toen ik wat maïs over had heb ik die verkocht om een supplementair stuk land te huren. Zo vergrootte mijn oogst. Dus verkocht ik een groter deel om groenten te telen die grotendeels diende om te verkopen. Nu heb ik reeds 5 geiten gekocht, voldoende eten een heel jaar door en kan ik mijn lening zonder probleem afbetalen.

Wat de armyworm (een rups die de maïs aantast) betreft heb ik ontdekt dat zaaien bij de eerste regen, de besmetting verlaagd. Dus minder gebruik van chemische producten, dus ook lagere kost. Voor mij is landbouw een business geworden en ik deel graag mijn kennis met anderen. De boeren die beweren dat ze niet toekomen zijn “Lazy farmers” die hun lening enkel gebruiken om op een gemakkelijke manier voldoende eten te hebben.

Toen jullie beslisten ook een lening te geven om rijst te telen, ben ik ook op de kar gesprongen. Indien Chabwino beslist ermee te stoppen ben ik klaar om op mijn eentje verder te gaan.”