top of page

Humasol @ Malawi

Bijgewerkt op: 11 okt. 2023


Beste lezers,


Als een divers team van vier studenten begonnen we aan dit spannende avontuur naar het verre Malawi, vol enthousiasme, niet wetende wat ons echt te wachten zou staan. Ondanks onze verschillende academische achtergronden werden we verenigd door één gemeenschappelijk doel: bijdragen aan duurzame ontwikkeling en een betere toekomst voor de mensen in Malawi.We werden verwelkomd door de vrolijke kinderen in de negen dorpen waar we het grootste deel van onze zomer hebben doorgebracht. Elke ochtend stonden deze deugnieten aan onze poort, onze namen roepend, vragend naar een voetbal die we hadden meegenomen vanuit België… Al konden we ook vaak rekenen op hun behulpzaamheid: samen water halen uit de rivier, kleren wassen, bakstenen uitladen uit de ossenkar… Niks was hen teveel om ons te kunnen helpen.


Ook de kindjes op het kleuterschooltje van Chabwino wisten onze harten te veroveren. We kregen de kans om lessen te volgen op het schooltje en samen nsima te eten met de kindjes tijdens de middag. Maar vooral het afstudeerfeest was een ervaring om nooit te vergeten. Een dag vol trotse kleuters en ouders, en steeds dezelfde vijf liedjes waar iedereen op los ging: Malawi op zijn best.


Naast de volledige onderdompeling in de Malawische cultuur hebben we ook heel wat zaken kunnen realiseren samen met enkele lokale mensen. Niet enkel konden we kennis delen, ook van hun wijsheden hebben we veel kunnen leren om gezamenlijk verschillende projecten tot een goed einde te brengen.


  • Eerst en vooral bouwden we een efficiënte kookstoof voor de Chabwino gemeenschap, gezien de hoge kosten van hout in de regio en het grote probleem rond houtkap. Deze stoven zijn ontworpen om de warmte-efficiëntie te maximaliseren en het houtverbruik te verminderen, wat zowel duurzaamheid als kostenbesparingen bevordert. De Chabwino boeren hebben hun nieuwe kookfornuis ook een eerste keer getest door nsima te maken voor de 50 Chabwino boeren! Met tevredenstellende resultaten en blije gezichten. De resultaten rond het solar cooking testproject waren jammer genoeg eerder teleurstellend.

  • Samen met Massauko, landbouwexpert in Malawi, organiseerden we ook een workshop rond meststoffen maken. Er was een grote opkomst voor de workshop en ook over de resultaten van de meststof zijn we hoopvol.

  • Onze box die we vanuit België verscheept hebben kwam na even wachten ook aan in Malawi. Met dank aan onze sponsor Solora in België konden we een zonnepaneelinstallatie van 16 panelen bijna kosteloos leggen op het kleuterschooltje van Chabwino. Verder konden we ook voor technische vragen steeds bij hen terecht. Met vele helpende handen van lokale mensen konden we de zonnepanelen ook veilig op het dak installeren en de gemeenschap voorzien van schone en duurzame energie. Deze grote installatie moet ervoor zorgen dat het schooltje op een elektrische stoof eten kan maken en er dus minder hout gebruikt moet worden.


  • Bovendien hebben we ook een charging station geïnstalleerd op het schooltje waardoor dit nu een echte community plek is geworden. Daarnaast kunnen we de hele installatie volledig monitoren vanuit België, wat ons in staat moet stellen de langetermijndoelstellingen van het zonnepanelenproject te kunnen waarborgen.

  • Ook de computerlessen die we tijdens ons verblijf georganiseerd hebben, waren een groot succes. Ze moeten ervoor zorgen dat de gedoneerde laptops goed ingezet kunnen worden binnen Chabwino en de gemeenschap.

Met dank aan de lokale bevolking hopen we een positieve impact achtergelaten te hebben in het warme hart van Afrika. Malawi en alle fantastische mensen waarmee we hebben mogen

samenwerken hebben alvast een speciale plek in ons hart. We willen ook onze oprechte dank

uitspreken aan het geweldige team van vzw Chabwino, wiens ondersteuning cruciaal was in ons project. Samen waren we toegewijd om een positieve impact te creëren op het leven van de lokale gemeenschap.
Zikomo Chabwino.

Zikomo Padoko, Chabwera.

Zikomo Malawi.

Zikomo Kwambiri.


David, Hanne, Manon en Bram


P.S. Je kan onze volledige reis ook nog steeds herbekijken op onze Instagram-pagina:

humasol_chabwino_malawi.

Wil je toch liever losgaan op de echte Malawische hits? Volg dan zeker

deze afspeellijst op spotify: https://spotify.link/U4zJbc7goDb.

Comments


bottom of page