Jameson, lid van het Chabwino-project als boer

Hij is zijn hele leven soldaat geweest. Hij was hoofd van de gevangenis. Hij toonde heel fier dat hij samen met de president op een foto stond toen die de gevangenis bezocht waar hij werkzaam was.


“Om de gevangenen iets zinnigs te laten doen, organiseerde ik workshops. Ik verzamelde oud papier en karton, mengde bloem met water en gebruikte die als lijm. Alle karton en papier werden aan mekaar gelijmd en daarmee bouwden de gevangenen lage stoeltjes. Dat was heel stevig materiaal. Ook met oude fietsen en stukken metaal bouwden ze rolstoelen.

Nu ben ik vooral boer en mijn droom bestaat erin een kudde koeien te hebben en daar business mee te doen. Ik heb een eigen duiventil en mijn eigen gemetste waterput waar ik het hele jaar water uit haal, zelfs in het droge seizoen. Mijn kinderen leven kortbij en hebben Engels geleerd. Wij dragen ook zorg voor mijn oude schoonmoeder die trouwens op de lijst staat van de armsten.


Vooraleer jullie in Malawi met het project zijn gestart, was ik lid van een vereniging die micro-

kredieten uitgaf. Daardoor was ik jaren gebonden aan een lening maar hoopte ik vooruit te gaan. Sedert jullie er kwamen heb ik die vereniging verlaten en nu ik bij Chabwino een lening krijgt die ik op het einde van het seizoen terugbetaal met een deel van mijn oogst, en niet met geld, voelt ik mij rustiger. Heb minder druk van die langer durende leningen.

Moest ik president zijn van Malawi, zou ik gratis cursussen organiseren voor de armsten zodanig dat ze met iets aan de slag kunnen om uit de armoede te geraken.”