Malawi, het warm hart van Afrika.

Midden februari ’19 zijn mijn echtgenote Lut en ikzelf, op uitnodiging van de vzw Chabwino bij monde van Mevr. Karine Haerinck, afgereisd om hun ploeg in Zuid Malawi te versterken. De bedoeling was om in de 9 dorpen waar Chabwino werkzaam is aan elementaire tandheelkundige verzorging te doen en preventielessen te geven in het kleuterschooltje van Chabwera.

De preventieles

Volgens gegevens die ik op internet kon lezen werken er in Malawi momenteel een 40-tal gediplomeerde tandartsen voor een populatie van 15 miljoen inwoners. Ter vergelijking: in Vlaanderen alleen al zijn er 4500 tandartsen werkzaam. Grote nood dus!

Ik was vooraf door Karine gebriefd dat ik in de compound waar ik mijn tandheelkundig kabinet zou inrichten, enkel kon beschikken over een keukenstoel, een tafel en een lavabo. Elektriciteit is niet voorhanden, meestal is er water …

Ons materiaal (tandpasta, tandenborstels, extractiemateriaal, hechtingsmateriaal, anesthesie, ontsmettingsvloeistoffen, enz. …) dienden we zelf mee te brengen vanuit België. Zo zijn Lut en ikzelf vertrokken met ongeveer 100kg bagage.

Toen we na een reis van ongeveer 20 u ter plaatse kwamen, was onze eerste opdracht ons voor te stellen aan de plaatselijke stamhoofden om alzo hun medewerking en hun vertrouwen te winnen. Deze meeting verliep zeer vlot en in een gemoedelijke sfeer.

De volgende dag, na de installatie van ons tandheelkundig kabinet in de compound, konden we aan het werk. In de relatief korte periode dat we daar waren zagen we tot 30 patiënten per dag. Ons werk bestond dus enkel in de extractie van pijnlijke tanden.

De tandartspraktijk

Daarnaast hebben we ook het kleuterschooltje van Karine bezocht waar we een preventie-les hebben gegeven en waar nadien op de speelplaats deze les werd omgezet in het werkelijk poetsen van de tanden door de kleuters bij zichzelf. Hilarisch!

Wat ons bijzonder opviel is dat, alhoewel de plaatselijke bevolking straatarm is , ze toch opgewekt en positief door het leven gaan.

... En nu tanden poetsen!

Lut en ikzelf hebben aan ons verblijf en aan ons werk in Zuid Malawi een uitermate positieve herinnering overgehouden. We zijn dankbaar voor de ervaring en hopen terug te kunnen keren.


Christian Beckx