top of page

Nieuwsbrief Chabwino november 2021


Jouw stem doet er toe!


Via het Torfsfonds kunnen we 1000€ verdienen. De voorbije 2 jaar zijn door corona de meeste benefietprojecten om geld in te zamelen geannuleerd. Daarom is het extra belangrijk dat we via deze eenvoudige weg proberen een centje bij te verdienen. Het zou fijn zijn als we daarvoor op jullie allen kunnen rekenen! Stemmen kan via deze link! Ps: vergeet niet je stem te bevestigen via mail, dank!



Kleuterschooltje in Chabwera


Door corona moesten ook in Malawi de scholen een aantal maanden moeten sluiten. Het vorig schooljaar heeft vijftien maanden geduurd en het nieuwe schooljaar vangt er op 4 januari aan. Aan het eind van het schooljaar worden er testen afgenomen bij onze kleuters om te zien of ze klaar zijn voor de lagere school. Op de laatste schooldag krijgen ze een rapport en worden alle ouders uitgenodigd op een schoolfeest met muziek en dans.



Klaar voor een nieuw landbouwseizoen

De velden van onze boerinnen en boeren zijn intussen voorbereid om het plantseizoen van maïs te starten. Men kijkt uit naar de regen voor verkoeling, voor de groei van de planten en voor het welslagen van de oogst. Echter op basis van modelberekeningen en historische waarnemingen zou een grote El Niño dit jaar terug kunnen leiden tot een droogte seizoen in het meer Zuidelijke gedeelte van Afrika. In november waren er al temperaturen te meten van meer dan 40 graden!

De meststoffen die al even noodzakelijk zijn als de regen zijn dit jaar in prijs verdubbeld en blijven verder stijgen. De economisch/financiële toestand is er ronduit dramatisch. Maar...toch blijven onze mensen in de 9 dorpen hoopvol. Meer dan 6 ton meststoffen werd verdeeld onder onze partners.


Chabwino nu erkende Gentse Noord-Zuidvereniging!


In september kregen we het leuke nieuws dat Stad Gent ons erkent als Noord-Zuidvereniging. Dat is een echte opsteker! Zeker omdat een een groot deel van de mensen van onze adviesraad ook in Gent woont! In navolging hierop hebben we in oktober ook ons eerste projectvoorstel ingediend. Vol spanning wachten we nu af op het verdict, fingers crossed!



Het Mango-team maakt zich klaar voor de erkenning van MBS


Meer en meer vragen de winkeltjes waar onze gedroogde mango's verkocht worden naar een bewijs dat de productie van goederen onder toezicht van de overheid gebeurt, via de MBS of Malawi Bureau of Standard. We dienen binnenkort de aanvraag in om mee te zijn in deze evolutie en omdat we de kwaliteit willen aantonen van de gedroogde mango's. Een afgesloten gebouw om te stockeren, watervoorziening en elektriciteit zijn de voorwaardes. Dit laatste zou nog een probleem kunnen vormen. Escom (de lokale energieleverancier) heeft immers onze gebouwen nog steeds niet aangesloten, ook al dienden we 2 jaar terug een aanvraag in. Malawi beschikt zelf niet over grondstoffen. Alles moet worden ingevoerd en door corona laten zaken lang op zich wachten. Maar we beschikken wel over elektriciteit overdag dankzij de zonnepanelen!




Niet te missen events!


Zoals eerder aangekondigd is het concert bij Piano's Maene dat zou plaatsvinden op 3 december te Ruiselede uitgesteld naar 13 mei 2022: leuke sfeer in een fantastisch kader met spectaculaire band! Foto hieronder is van de hand van Anne Demeulemeester


Op 26 maart2022 te Deinze kan je de gerenommeerde Leonard Cohen Tribute aan het werk zien. Tickets kan je bestellen via vzwchabwino@gmail.com


We hopen jullie op één van onderstaande activiteiten te mogen verwelkomen. Jullie kunnen ervan op aan dat al het geld naar de werking in Malawi gaat. We blijven jullie én onze partners dankbaar voor de steun!









bottom of page