Update mei 2020

Beste vrienden van Chabwino,

We hopen dat jullie het goed stellen en al die tijd gespaard zijn gebleven van de corona!? We willen jullie even een update geven over de werking in Malawi, en hoe de COVID-19 crisis aanpak verschilt in Malawi t.o.v. hier.

Wat de voorbije weken binnen België en de gehele wereld heeft plaatsgevonden is ongezien en is bestemd om terecht te komen in de geschiedenisboeken. 2020 zal bekend staan als het jaar van de corona-crisis, maar ook als het jaar van de helden die daarbij een rol hebben gespeeld en eigenlijk zijn we dat allemaal een beetje, daar is geen twijfel aan.

Veel Chabwino-leesplezier! Hou het veilig en omhels wat mooi is,

Karine en het hele Chabwino-team

Corona in Malawi en in België

Toen ik er op 15 februari toekwam in Malawi en de corona voor België nog onbestaande leek, kregen we daar een verplichte temperatuursmeting, moesten we onze handen wassen... en drogen aan WC papier. Voor ons toen nog hilarisch want in België hoefde niks voor niemand, gelijk naar of van welk continent je kwam, zelfs niet toen ik een maand later, 5 dagen voor de lockdown, terugkwam in Zaventem.

Intussen lijkt hier de piek achter de rug te zijn en is het dragen van een mondmasker hier aan het inburgeren en verlangen we dat we terug meer contact kunnen hebben met onze geliefden en om terug meer vrijheid krijgen in ons doen en laten.

In Malawi gaat het er echter iets anders aan toe: gezondheidszorg is er niet of nauwelijks. Er zijn niet een fractie van de preventiemiddelen zoals we die hier kennen. In het gehele land hebben ze zelfs niet het medisch materiaal dat 1 ziekenhuis bij ons heeft. Het triggert de verbeelding dat wij in België meer dan 2000 intensief care bedden en in gans Malawi nog geen 20. Er zijn geen beademingstoestellen, geen zorg met medische apparatuur, geen medische voorraden, geen beschermingsmiddelen.

De lockdown van midden april werd ook verijdeld door protestacties, ook al voorspelde de regering 50000 corona slachtoffers als ze de maatregelen niet zouden toepassen. Uitstel van de maatregelen om het beetje handel dat er in Malawi is te laten doorgaan. De armoede mag niet nog meer toenemen waardoor mensen meer van de toegenomen armoede en honger zouden sterven dan van corona…Enkel de scholen blijven gesloten, ook ons schooltje in Chabwera. Men moet afstand houden van 1 meter als men in groep samenkomt. De kerkdiensten mogen wel doorgaan, markten zijn open.

Op die manier is het leven in onze dorpen niet zo verschillend als voor de corona crisis... men gelooft in God en bidt dat alles goed komt.Realisaties ter plaatse

Het was alweer een beklijvend werkbezoek aan Malawi en we zijn blij te kunnen vaststellen dat het project verder bloeit en dat er heel wat beweegt.

De laatste realisaties op een rij:

De maismolen en elektriciteit:

De maismolen is geïnstalleerd, het gebouw is volledig af, er zijn toiletten, er is watertoevoer en er is afwatering voorzien. Nu is het wachten nog op elektriciteit voor we écht van start

kunnen gaan en de maïsmolen ingezet kan worden. Jammer genoeg is het bedrijf die ons van elektriciteit zou voorzien door de corona-perikelen niet operationeel waardoor we nog veel geduld moeten


uitoefenen.


In het dorp Majanga maakten we een honderdtal kinderen blij met een rugzakje (dank aan Annie voor de vele dagen naaiwerk), een schrift en een pen.De training voor de permacultuur en het imkeren met bijen zijn gestart, er wordt zelf rekening gehouden met de social distancing.


De voedselbank is inmiddels weer gevuld met de mais die de boeren ons afstaan ter compensatie van onze steun. Het koste moeite bij sommigen om dit te realiseren omdat

grondwormen en termieten stukken van de oogst hadden verwoest. Maar zij begrijpen dat hun bijdrage belangrijk is voor de ouderen en zieken van de dorpen.

We hadden geluk met de sprinkhanenplaag, die enkel tot in het noorden van Malawi geraakt is. Er is een zondroger gebouwd.

Naast mango zal men ook ander fruit en groenten beginnen drogen en deze lokaal aan de markt brengen.


Meer dan 1000 moringaboompjes werden verdeeld tijdens de workshops die zijn gegeven door ons mango-moringateam. De moringaboom wordt ook de mirakelboom genoemd en is gemakkelijk te kweken. De bladeren kunnen gegeten worden en zorgen voor een belangrijk voedselsupplement dat de zeer eenzijdige voeding compenseert. Het is wetenschappelijk bewezen dat het een belangrijke aanvulling is bij ondervoeding. Een veel te éénzijdige voeding en ondervoeding zorgen ervoor dat vooral bij kinderen beneden de 3 jaar er een blijvend mentale ontwikkelingsachterstand kan zijn.De schoolwerking Chabwera doet het goed, we gaan op zoek naar een 5de leerkracht. om de kinderen nog meer te kunnen ondersteunen.

Met de 10-tallen ballen die we verdeelden wordt er gevoetbald, handbal gespeeld, gesport. Dit blijft hilarisch hoe gelukkig men hiervan wordt.Goedkeuringen projectvoorstellen

Met enige trots willen we melden dat de deputatie van de Provincie Oost Vlaanderen ons lijvig projectvoorstel ‘Energie voor een duurzame toekomst in Zomba’ goedkeurde na grondige evaluatie op basis van de vooropgestelde criteria, waarbij zowel de kwaliteit van de werking in het land in ontwikkeling als de werking voor internationale solidariteit in Oost-Vlaanderen gemeten werd. Een grip uit hun beoordeling: “Heel goed onderbouwd project. Wij vinden de inspraak en participatie van de lokale bevolking in dit project erg sterk. Het project biedt de mogelijkheid om de opgezette initiatieven financieel te verzelfstandigen. Ook hier in Oost-Vlaanderen is er een goede werking en worden acties opgezet om het draagvlak te vergroten.

Daarnaast krijgen we via 11.fonds van de 4de pijler ook een subsidie om de werking van de maismolen verder uit te bouwen (vb. opleiding personeel, onderhoud maïsmolen…)Events en toekomst activiteiten

Door de corona-maatregelen werden aantal zaken zijn afgelast (de filmvoorstelling 'Adam en Eva' en een toneelvoorstelling in Kruisem), maar we kunnen ons extra focussen op de verdere toekomst.

Réno Martens zal de dodentocht tvv van Chabwino stappen. De beroemde Bornem dodentocht kan voor 13000 stappers niet doorgaan op 14 augustus, maar Réno stapt (voor de 44ste keer!) een heel bijzondere dodentocht, helemaal in zijn eentje op een zelf uitgetekend parcours . . Meer nieuws over hoe je hem kan steunen volgt!

Hou volgende data alvast vrij:

· 29 januari 2021 Optreden met Kimberly Claeys en pianist op locatie Piano's Maene

· 16 april 2021: Tribute Leonard Cohen in CC te Deinze

Wil jij ons steunen?

We kunnen jullie niet genoeg bedanken voor de steun, het vertrouwen, de sympathie en vragen om dit zeker verder te zetten, zeker nu in tijden van corona de armoede dubbel dreigt toe te slaan.

Meer info over hoe je kan steunen vind je hier