De zonnedroger

Bijgewerkt op: 20 nov. 2019

Na de deelname aan het permacultuurfestival in de maand juli van dit jaar, zijn er bij Chabwino heel wat projectuitbreidingen mogelijk. Een daarvan is het ontwikkelen van een zonnedroger.

Foto 1

(Foto: in Malawi hebben ze tot hiertoe de mango’s gedroogd op rieten matjes)


Het mango-team uitte 2 problemen. Ten eerste hebben ze een plaatsgebrek in het hoogseizoen.

Het tweede probleem hangt vast aan het weer: wanneer er in Malawi wat bewolking optreedt, drogen de mango’s trager en verkleuren ze. Ze worden zwart waardoor ze moeilijker te verkopen zijn. Daar wensen wij iets aan te doen. Verder zien jullie hoe de zonnedroger daar een oplossing voor biedt.

We gingen op zoek naar meer en betere info rond de zonnedroger: we zijn op zoek gegaan naar iemand die er een prototype van zou willen maken.


Op de vergadering van de Lokale Mondiale Raad, ontmoet ik Johan die zelf een project heeft

Foto 2

in Kenia en Tanzania. Hij is tevens leraar houtbewerking in het VTI Deinze. Hij stelde voor de zonnedroger als opdracht te geven aan twee van zijn leerlingen. De week nadien zat ik samen met Victor en Maxime in de werkplaats om mijn plannen uiteen te zetten. Na een uurtje beraadslagen leken de twee begrepen te hebben wat ik bedoelde.


De zonnedroger bestaat uit twee delen. Enerzijds een lichtbak waar de zonnestralen de lucht moeten verwarmen en anderzijds een toren met 5 laden waar de mango’s in liggen te drogen. De toren moet dienst doen als schouw en moet warme lucht aanzuigen.Foto 3

Om de zonnestralen maximum op te vangen staat de lichtbak hier in België onder een hoek van 30° maar in Malawi (gezien de zon veel hoger staat) hebben we de helling herleid tot 15° (Foto 6).

Vooraan is een opening voorzien (Foto 2) zodanig dat de lucht kan aangezogen worden. Om te verhinderen dat ook insecten de toren zouden binnendringen, hebben we de opening voorzien van muggengaas. De binnenwanden en de bodem van de lichtbak worden zwart geschilderd om maximale warmte op te nemen. De bak wordt dan bovenaan afgesloten met een glazen plaat van 4mm (Foto 3).


De toren bestaat uit 5 laden, waarvan de bodem bestaat uit metaalgaas met mazen van 8x8 mm (Foto 4). Hierop worden de stukjes mango gelegd om te drogen. De 5 laden passen mooi in elkaar zodanig dat er geen spleten zijn waar de warme lucht kan verloren gaan. De bovenste lade is open en wordt afgedekt met een deksel (Foto 3)dat iets groter is dan de lade zodanig dat de lucht kan ontsnappen.

Dankzij deze 5 laden wordt het plaatsgebrek van ons mango-team opgelost gezien ze nu in 5 lagen boven elkaar werken. Bovendien, doordat de laden perfect op elkaar passen, worden de mango’s in de duisternis gedroogd. Dit heeft voor gevolg dat ze niet meer verkleuren.


Foto 4-5-6


De onderste lade is eveneens voorzien van een opening (Foto 5) langs waar de warme lucht van de lichtbak door de toren kan worden aangezogen.

Beide delen worden met elkaar verbonden via tapjes maar kunnen nog steeds uit elkaar genomen worden


Een paar weken na het eerste gesprek met Maxim en Viktor, stap ik het werkhuis binnen en zag dat de zonnedroger vorm begon te krijgen. Na een paar aanpassingen wordt dit het resultaat (Foto 6). De twee leerlingen mogen fier zijn op wat ze hebben verwezenlijkt. Hartelijk dank aan Viktor en Maxim! Ook oprechte dank aan Johan en Lieven om ons de gelegenheid te bieden deze zonnedroger bij hen op school te laten bouwen.


De school zorgt er ook voor dat een afbeelding en een artikeltje over onze zonnedroger in de krant komt. Dit is voor het VTI in Deinze en voor Chabwino een mooi steuntje in de rug. Van win-win gesproken!


Pierre