De zonnedroger

Bijgewerkt op: 20 nov 2019

Na de deelname aan het permacultuurfestival in de maand juli van dit jaar, zijn er bij Chabwino heel wat projectuitbreidingen mogelijk. Een daarvan is het ontwikkelen van een zonnedroger.

Foto 1

(Foto: in Malawi hebben ze tot hiertoe de mango’s gedroogd op rieten matjes)


Het mango-team uitte 2 problemen. Ten eerste hebben ze een plaatsgebrek in het hoogseizoen.

Het tweede probleem hangt vast aan het weer: wanneer er in Malawi wat bewolking optreedt, drogen de mango’s trager en verkleuren ze. Ze worden zwart waardoor ze moeilijker te verkopen zijn. Daar wensen wij iets aan te doen. Verder zien jullie hoe de zonnedroger daar een oplossing voor biedt.

We gingen op zoek naar meer en betere info rond de zonnedroger: we zijn op zoek gegaan naar iemand die er een prototype van zou willen maken.


Op de vergadering van de Lokale Mondiale Raad, ontmoet ik Johan die zelf een project heeft

Foto 2

in Kenia en Tanzania. Hij is tevens leraar houtbewerking in het VTI Deinze. Hij stelde voor de zonnedroger als opdracht te geven aan twee van zijn leerlingen. De week nadien zat ik samen met Victor en Maxime in de werkplaats om mijn plannen uiteen te zetten. Na een uurtje beraadslagen leken de twee begrepen te hebben wat ik bedoelde.


De zonnedroger bestaat uit twee delen. Enerzijds een lichtbak waar de zonnestralen de lucht moeten verwarmen en anderzijds een toren met 5 laden waar de mango’s in liggen te drogen. De toren moet dienst doen als schouw en moet warme lucht aanzuigen.Foto 3