top of page

Onze vakantie in Malawi

Deze zomer gingen we met ons gezin naar Malawi. ‘Naar waar?’ Vroegen sommigen. Ja, onbekend, onbemind? In mijn zoektocht naar een land in Afrika, waar de paden niet plat getreden zijn, kwam ik bij Malawi: het warme hart van Afrika. Het heeft zijn naam terecht gekregen.



Het land heeft heel veel te bieden: van nationale parken met al veel wilde dieren, bergen waar je een trekking kan maken, mooie uitgestrekte landschappen. Aan het meer waan je je op een tropisch eiland.

We kunnen niet ontkennen dat het één van de minst ontwikkelde landen op aarde is, ondanks dat het geen oorlog kent en een democratisch land is. Er is al veel ontwikkelingshulp aanwezig, maar er is nog veel te doen.



Er wordt van uit de overheid al sterk ingezet op (basis)onderwijs, wat hopelijk zijn vruchten zal afwerpen binnen enkele jaren.

Tijdens de voorbereiding van onze vakantie, ben ik op zoek gegaan naar een organisatie die we konden bezoeken. Zo kregen we de kans om te ontdekken hoe een organisatie, hoe kleinschalig ook, toch een groot verschil kan maken voor een gemeenschap. Ik botste op Chabwino, toevallig op onze route gelegen. Ideaal dus.


Bovendien bleek de organisatie geleid te worden door een hele charmante en gedreven dame, Karine Haerinck die me onmiddellijk in contact bracht met de verantwoordelijke ter plaatse.


Zoals je kunt lezen op de website van Chabwino worden er heel wat acties ondernomen om de bevolking ter plaatse te helpen, met als hoofddoel en hen zelfredzaam te maken. De acties zal ik hier niet herhalen, deze informatie vindt u op hun website.


We konden de kleuterschool bezoeken en een voetbalmatch spelen (althans onze jongens). De kleuterschool (niet georganiseerd vanuit de overheid) is van groot belang. We staan er niet bij stil dat speelgoed, leermateriaal, kennisoverdracht zo belangrijk is voor onze ontwikkeling als mens.


Vele jaren geleden, ging ik de school gaan bezoeken voor mijn toen 2-jarige zoon die moest

opstarten. De klas (om 16h) lag helemaal vol met speelgoed, materiaal en van alles. En dit was zo in alle klassen. Daar kon ik zelf vaststellen dat het materiaal voor de ganse kleuterschool (toch zo’n 80 kinderen) in 1 kast verzameld was van nog geen 2 meter breed. Om maar even te schetsen. Deze kinderen zijn ook kind, de moeders zijn ook moeder, net zoals wij, houden zielsveel van hun kinderen en willen alleen maar een betere toekomst voor hen.


Onze indruk: er is nog veel werk aan de winkel en enkel met heel gerichte hulp die hen in staat stelt om voor zichzelf te zorgen, niet om zomaar te krijgen, kan dit land vooruit helpen. Chabwino draagt daar absoluut zijn steentje bij. Proficiat aan het team.



Elektriciteit is maar beperkt aanwezig, dankzij de zonnepanelen kunnen ze GSM’s opladen (hun enige communicatiemiddel) en koken op elektriciteit, zodat ze geen schaars hout moeten gebruiken.

 

Laatste schooldag en diploma uitreiking, een waar feest. Kinderen krijgen op zo’n dag wat zoetigheid toegestopt van familie en vrienden.


 


Comments


bottom of page